Asverstrooiing

Asverstrooiingen op zee

Richting Noordzee en Wadden met sleepboot Dombo

Wilt U de as van uw dierbare verstrooien op zee (richting Noordzee of Waddenzee) dan kan dat met onze sleepboot Dombo. De asverstrooiing (ook zeemansgraf of zeebegrafenis genoemd) vindt plaats vanuit een urn of koker, of via een zee urn die op plechtige wijze in zee wordt achtergelaten.

De asverstrooiing kan plaatsvinden vanaf drie locaties, te weten de havens van Den Helder, Den Oever en Oudeschild op Texel. De positie van de verstrooiing wordt in overleg met de nabestaanden bepaald.

Voor het vertrek uit Den Helder ontvangt u van ons een kopje koffie of thee in het Schipperscafé van Museumhaven Willemsoord.

Het verstrooien gaat volgens een protocol:
Zodra de haven is verlaten gaat de vlag halfstok en varen we naar de door u, in overleg met ons, bepaalde locatie. Zodra we daar zijn aangekomen is de asverstrooiing in uw handen. U kunt de as zelf vanuit de koker verstrooien. Of u maakt gebruik van de op de Dombo aanwezige strooikoker. Heeft u een zee-urn dan kan deze op plechtige wijze in zee worden achtergelaten, waar deze binnen enkele uren zal oplossen.

Op uw verzoek kunt u assistentie krijgen van de bemanning.

Tijdens de plechtigheid is het mogelijk om muziek (CD) ten gehore te brengen of een toespraak te houden.
Op het moment van asverstrooiing kunt u de meegebrachte bloemen voor de overledene op de locatie achterlaten.
De boot vaart hierna om de locatie. Bij het verlaten van de locatie worden drie signalen gegeven en varen we terug naar de haven.

Teruggekomen in de haven ontvangt u van ons een gedeelte van een zeekaart, waarop de exacte positie van de zeebegrafenis is aangegeven.