Sleutelen tot 9 juni 2013

Sleutelen bij Stichting Y8122 tot 9 juni 2013.

Sinds 8 april is er weer veel gebeurd. Zowel op de Dombo (o.a. in de machinekamer) als voor de Y8122. En wat doen we tijdens Sail 2013? Vanuit de werkplaats van de Stichting Y8122 daarom een paar "sleutelwoorden" en foto's.

En wel over de voortgang en de aard van de werkzaamheden van onze vrijwilligers, die hun uiterste best doen om de schepen van de stichting in goede staat te houden.


In de machinekamer van de Dombo zijn de luchtcompressor en de averijpomp, die beiden door de hoofdmotor worden aangedreven, gereed gekomen. Na heel wat pas- en maatwerk konden wij uiteindelijk de door een riem op het vliegwiel aangedreven pompen testen en waren blij dat het functioneerde, zoals wij het ons hadden voorgesteld.
Nu gaan wij verder met de Samofa hulpmotor. Hij is gedeeltelijk gedemonteerd om de weg vrij te maken voor het aanbrengen aan een startmotor. De fundatie voor de startmotor is klaar en nu is het wachten op de starterkrans die extern wordt samengesteld.


Afgelopen najaar bleek bij controle dat de voormast van de Y8122 gehoorlijk door houtrot was aangetast. De gehele winter heeft deze in de werkplaats gelegen om goed te kunnen drogen. Afgelopen weken heeft onze beheerder/botenbouwer in de houtwerkplaats een knap staaltje werk laten zien door het slechte onderste gedeelte van de mast zodanig in een wigvorm te verzagen dat deze kon worden voorzien van een nieuw maststuk van Oregon pine (amerikaanse Douglas-spar).


Zaterdag jl zijn het gat en de vulbus vervaardigd in de mast om deze weer in zijn metalen voetstuk op de Y8122 te kunnen plaatsen, niet nadat hij eerst in een weerbestendige laksoort is gezet. Hij moet weer jaren mee kunnen.


De stoommachine van de Y8122 is aan een opknapbeurt toe. Vocht en sterke wisselingen van temperatuur hebben er toe bijgedragen dat de verf van de machine begon los te laten.
Afgelopen dagen is de machine goed ingepakt in plastic en zijn de losse verfdelen verwijderd. Na het aanbrengen van een hittebestendige grondlaag en zijn eigenlijke groene kleur zal de machine hopelijk tijdens de Sail Den Helder 2013 eind juni as weer in goede staat te bewonderen zijn.

 

De Dombo en de Y8122 tijdens Sail 2013

Gedurende de dagen van Sail Den Helder 2013 zullen vrijwilligers van onze Stichting aanwezig zijn om belangstellenden in de werkplaats en op de schepen uitleg te geven van hun doel en werkzaamheden. Belangstellenden zijn dan van harte welkom.

 

Den Helder, 09-06-2013

Gerrit Warnars

 

 

Mast in de werkplaats Werken aan de mast
De mastvoet. De stoommachine van de Y8122.
DSC01446 DSC01447