Laatste films

Het nieuwe Shilling roer voor de Y8122.


 

 

 

 

Sleutelen tot 8 april 2013

Sleutelen bij Stichting Y8122 tot 8 april 2013.

 

Het eerste volle weekend van april hebben we kunnen ervaren hoe goed het is om weer eens met de Y8017 "Dombo" te kunnen varen, nadat we al een paar opdrachten moesten afzeggen vanwege die vervelende langdurige koude oostenwind.


In de morgen van 6 april 2013 hebben wij en ook andere aangeslotenen bij de Museumhaven Willemsoord en Stichting Nautische Monumenten op een leuke passende wijze afscheid genomen van onze 87 jarige oudste vrijwilliger Rinus Schrieken. Ruim 17 jaren heeft hij bij ons gewerkt en veel kennis, ervaring, vakmanschap en fijne collegialiteit gebracht. Rinus wil het wat rustiger aan gaan doen, maar hem kennende.......
Voorlopig kan hij zich meer gaan bezighouden met zijn hobby in de schilderkunst.
Wij gunnen het hem van harte maar hopen ook om hem nog vaak in goede gezondheid te ontmoeten.
Voor het werken aan de schepen was het de afgelopen lange koude periode geen pretje, alhoewel de oliekachel op de Dombo voor wel wat warmte zorgde als daar in de machinekamer moest worden gewerkt.

 

De afgelopen weken is in de machinekamer van de Dombo een diesel(hulp)motor aangebracht. Deze motor stond voorheen in de machinekamer als bluspomp maar moest bij het wisselen van de Volvo Penta voor de Bolnes plaatsmaken wegens ruimtegebrek.
Het terugplaatsen was nodig omdat de tijdelijke voorziening voor het draaien van startlucht
onvoldoende funtioneerde. De elektrisch aangedreven compressor had te lange tijd nodig om de luchtfles voldoende druk te geven.
En omdat de Samofa groot onderhoud nodig heeft hebben we besloten om de aan de Samofa gekoppelde dynamo tijdelijk te verwijderen en op die plek de eerder genoemde hulpmotor te plaatsen om de compressor voor de luchtvoorziening aan te drijven. Toch nog wel een aardig klusje om alles zodanig aan te passen dat het goed werkte. Fundatie, borging, elektra en koppelingen. Het werkt inmiddels en binnen een paar minuten is de fles weer op druk.


Er is een plan om de Samofa te gaan voorzien van een startmotor, zodat deze niet meer met de hand behoeft te worden aangeslingerd. De op leeftijd zijnde motor begint steeds meer te protesteren tegen deze manier van starten.
We kunnen ons nu weer gaan richten op het verder afwerken en aansluiten van de averijpomp en compressor op de hoofdmotor.


Wat ook nog extra aandacht heeft is het vervangen van de tijdelijk aangelegde leidingen op de hoofdmotor. Er moet nog wat kunststof worden vervangen door metalen leidingen.


Kortom er is nog voldoende te klussen en dat zal denk ik ook nog wel altijd blijven.

 

 

2013-04-05 - 87 jarige Rinus 2013-04-08 - hulpmotor met compressor
2013-04-08 - Samofa

Foto's

Hier wat foto's uit ons album.

 

 

 

 


© Stichting Y8122 1992 - heden. All Rights Reserved.