Laatste films

Het nieuwe Shilling roer voor de Y8122.


 

 

 

 

Herdoop stoomsleper Y8122

Herdoop van de stoomsleepboot Y8122.

 

Zaterdag 29 april, Koninginnedag 2006:

Voor het Schipperscafe is het een drukte van belang. Er staat een saluutbatterij opgesteld omdat de prachtig gerestaureerde stoomsleepboot Y8122 om precies 12:00 uur op eigen kracht haar eerste tocht onder stoom gaat maken. Deze eerste vaartocht onder stoom vormt een absoluut hoogtepunt voor de vele vrijwilligers van de Stichting Y8122 die vanaf 1992 met heel veel zorg en inzet de restauratie hebben uitgevoerd van dit voor Den Helder bijzondere werkschip.

Onder het toeziend oog van een groot aantal belangstellenden verricht oud-schipper Fokke de Vries, met het tegen de boeg stuk slaan van een fles champagne, de herdoop van het schip. Deze schipper had na de Tweede Wereldoorlog zelf ook een aantal jaren op de stoomsleper gevaren.

Om het helemaal officieel te maken werden verder door de saluutbatterij van Schietvereniging De Vrijheid twee kanonschoten gelost door de voorzitter van Stichting Y8122, Kees Schouten.


Hij noemde het in zijn toespraak een heel bijzondere prestatie dat de stoomsleper na vijftien jaar van restaureren weer in volle glorie aan het publiek kon worden getoond. Hij prees alle vrijwilligers voor het vele door hen geleverde werk.


Hierna stak de Y8122 van wal en maakte, onder escorte van de motorsleper Dombo Y8017, volledig onder stoom een aantal vaartochten door de museumhaven. De bemanning van de Y8122 had zich speciaal voor de gelegenheid in stokerskostuum gehuld en na jaren kon zij in Den Helder weer het vertrouwde geluid van de stoomfluit laten horen.

 

Kort voor deze dag is de ketel van de Y8122 door Lloyd's Register Nederland gekeurd en hierdoor kan de sleper voortaan in het hele land op eigen kracht aan allerlei nautische manifestaties gaan deelnemen. De sleper is geschouwd door de schouwingscommissie van de behoudorganisatie Stichting tot Behoud van Authentieke Stoomvaartuigen en Motorsleepboten (BASM), voldoet aan de criteria van de Sectie Varende Monumenten van de Federatie van Oud-Nederlandse Vaartuigen (FNOV) en is als 'Varend Monument' opgenomen in het Nationaal Register.

 

 

100 1169b  Oud schipper Fokke de Vries doopt de Y8122. 
 Voorzitter Kees Schouten laat het kanon donderen.  Stomen maar.......
 Belangstellenden konden meevaren met de Y8122.  Blik in de machinekamer van de Y8122.

 

 

Foto's

Hier wat foto's uit ons album.

 

 

 

 


© Stichting Y8122 1992 - heden. All Rights Reserved.