Laatste films

Het nieuwe Shilling roer voor de Y8122.


 

 

 

 

Rondvaart Waddenzee of Marsdiep

Rondvaarten Waddenzee of Marsdiep

met sleepboot Dombo uit Den Helder.

Werelderfgoed Waddenzee, daar wilt u wel eens varen, of varen over het Marsdiep? Dat kan met diesel sleepboot Dombo, een historische sleepboot uit 1955. In het seizoen kunt u niet alleen meevaren met de rondvaart, maar langer en verder kan ook als halve of hele dagtocht met een eigen groep. 

 

Natuurgebied en werelderfgoed Waddenzee. 

Rust en ruimte, water en stilte. De eindeloze watervlakte van de waddenzee. Wat is er nu mooier dan deze unieke ervaring een keertje mee te maken.

 

De Waddenzee is een ondiepe zee. Ze heeft veel slikken en zandbanken die bij laag water droogvallen. De grenzen van de Waddenzee worden gevormd door kwelders en eilanden. Het grootste deel van de Waddenzee en van de onbewoonde eilanden zijn natuurreservaten en vallen onder de Natuurbeschermingswet. De Waddenzee is een kraamkamer van de Noordzee. Het is ook een rust-, rui- en voedselgebied voor miljoenen trekvogels, en een broedgebied voor duizenden vogels, zeehonden en vele andere soorten.

 

Voel hier de wind in je haren, kijk naar de weidse zee en zie hoe de boeggolven van de Dombo naar achteren hun eigen spoort trekken en overgaan in langgerekte golven in zijn kielzog.

Vergeet dus vooral niet om onderweg af en toe even om te kijken.

 

Dombo rondvaart op het marsdiep op 28-05-2012 foto van Ron DammanZonsondergang op het marsdiepDen Helder met jachthaven, vissershaven, gezicht op de Waddenzee. Foto ID420507 van rijkswaterstaat.

 

 

Het Marsdiep.

Het Marsdiep ligt tussen Den Helder en Texel. Het is een zeestraat die de Waddenzee verbindt met de Noordzee.

 

Marsdiep volgens Wikipedia:

Ooit schijnt het Marsdiep een beek geweest te zijn, de Maresdeop, die al in de 9e eeuw werd genoemd. Vermoedelijk is de zee via deze beek doorgebroken tijdens de Allerheiligenvloed van 1 op 2 november 1170, waarbij het Marsdiep ontstond. Zelfs een enorm woud het Creiler woud, tussen Texel en Medemblik, werd toen verzwolgen door de zee. Vanaf dat moment was Texel geen gouw meer maar een eiland. 

 

Creiler woud, voor de Allerheiligenvloed van 1 op 2 november 1170 Luchtfoto Marsdiep Den Helder Noorderhaaks Razende bol vuurtoren Lange Jaap 345521 van rijkswaterstaat 

 

De Dombo aan het varen.

Om een indruk te krijgen van de Dombo, hierbij een filmpje van P. vd Kuijl, waarbij de Dombo vaart door het Noordhollands kanaal. 

 

 Sleepboot Dombo in Noordhollands kanaal

 

Krijgt u al zin om ook met een rondvaart mee te varen, kijk dan voor alle info even bij Dagtochten of Rondvaarten

 

 

 

Foto's

Hier wat foto's uit ons album.

 

 

 

 


© Stichting Y8122 1992 - heden. All Rights Reserved.